Po południu w naszej klasie spotkali się Rodzice z dziećmi , aby przygotować konfiturę dyniową.Za nim przystąpili do prac kulinarnych wszyscy uważnie słuchali ciekawostek o dyni.
Z przygotowanej prezentacji dowiedzieli się, że dynia w XV w. przypłynęła na statkach Krzysztofa Kolumba – on sam zresztą odnotował w swoim pamiętniku dzień, w którym po raz pierwszy ujrzał to niezwykłe olbrzymie warzywo. Początkowo Europejczycy traktowali dynię jako egzotyczną ciekawostkę, jednak wkrótce odkryli jej zalety i już 100 lat później uprawiano ją w niemal wszystkich krajach naszego kontynentu. W Polsce szybko zdobyła popularność – pożywne i smaczne potrawy z dyni pojawiały się na wszystkich stołach.
Uczniowie poznali gatunki dyni, dowiedzieli się również, że szczególnie zdrowa jest dynia o pomarańczowym miąższu – im kolor miąższu intensywniejszy, tym więcej w nim witamin. Dynie zawierają ich stosunkowo dużo: A, B1, B2, C, PP, ponadto składniki mineralne, zwłaszcza fosfor, żelazo, wapń, potas i magnez oraz mnóstwo beta-karotenu, który w organizmie przekształca się w witaminę A.
Podczas zajęć kulinarnych Rodzice wraz z dziećmi przygotowali do smażenia miąższ oraz lampiony , które ozdobiły naszą klasę. W wolnych chwilach uczniowie kolorowali, wylepiali dynie, które ozdobiły korytarz szkolny.

Dziękuję Wszystkim, za kreatywność i uśmiech na twarzy. Dzięki Wam to popołudnie  było wesołe i … bardzo, bardzo przyjemne.